Svenskheten på en post-it-lapp

I dessa tider, då gemene man inte bara förvandlas till läskiga Thomas Wassberg-kopior med skägget fyllt av snor, utan även drabbas av trevligheter som vinterkräksjukor och förfrysta bollar, tänkte jag försöka tina upp stämningen en smula genom att minnas varmare dagar, ungefär på samma sätt som tröttmössegubbar i alla tider hävdat att det var "bättre förr". Vadå, snackar han om sommaren? tänker ni säkert då. Pyttsan heller, så trevligt ska vi inte ha det. Den lilla anekdot som så småningom kommer forma det här inläggets innehåll inträffade på hösten. Exotiskt, right?

Om jag ska dra highlightsen av den ganska mediokra anekdoten så hände en smålustig grej när jag var på väg till jobbet en meningslös dag i Oktober (det var säkert en tisdag, probably the most meningslösa dagen i veckan). Mitt bland de färgsprakande löven på trottoaren var det pyntat med minst lika färgsprakande post-it-lappar med budskap som "IDIOT! Plocka bort hundskiten efter dig annars lägger jag en korv på din trottoar!" och liknande fyndigheter. Omedelbart kände jag det kittla till i indiansinnet. En arg lapp! Finns det något svenskare än dessa mensdrypande poetiska mästerverk? Den konflikträdda bitterfittan som är sådär undertryckt smygförbannad på den där lilla skitsaken som går utanför ramarna i den noggrant ordnade tillvaron av köttbullar, jantelag och kenodragningar och som nervöst krafsar ner ett par väl valda ord för att få utlopp för frustrationen denna skitsak framkallar... Hur blågult är inte det?

Ofta hittar man dessa underhållande små ordkarameller i tvättstugor och trappuppgångar och dylikt, men tydligen även vid trottoarkanter alltså. Frågan jag vill komma fram till lyder: Vilka är dessa människor som författar dessa stämningshöjare i grannskapet? En god vän till mig lanserade nyligen teorin att "arga lappar skrivs av samma folk som kommenterar youtubeklipp, för att slå ihjäl dötiden när internet ligger nere". Denna teori känns nästan äckligt pricksäker, och om jag ska bidra med något spontant så känns "en genmanipulerad hybrid av en bitter insändarskrivare och en lapplisa" som en kvalificerad gissning.

Men en person som på fullt allvar stannar till vid synen av en nykläckt hundlort och bemödar sig besväret att plocka upp spritpenna och post-it-block i det äckelblöta höstvädret och pimpa till trottoaren ytterliggare med en meningslös arg lapp som ingen någonsin kommer bry sig om... En sån person skulle jag vilja ta en kaffe med.

Och jag som inte ens gillar kaffe...


//Flemmy

Kommentarer
Postat av: Albin

Väldigt insikts fullt, arga lappar är nog kanske inte typiskt svenskt, men nog fan är det blågult att skriva en. Fan, har inget bra att lägga till -.-'

2010-03-09 @ 11:42:22
Postat av: Sigrid

Du har ju verkligen bara helthelthelthelthelthelthelthelthelthelt fel! Fast samtidit väldigt rätt.. Utom om EN litenlitenliten ASVIKTIG detalj! Inte en chans att tisdag är den most meningslösa dagen i veckan! Så här är det:

Veckan börjar med lördag (en trevlig dag då man kan njuta av minnet (som man förhoppningsvis har kvar.. eller ibland, förhoppningsvis INTE har kvar) från gårdagens skojigheter samtidigt som man har hela TVÅ dagar av ledighet kvar - förutsatt att man inte vaknar till liv först sisådär på lördagkvällen såklart..!) efter lördag kommer söndag (en allmänt trevlig seghetsdag då det är helt ok att bänka sig framför OS en hel dag.. alternativt promenera sig bort till tomheten på iksu (eller vad ni andra människor kan ha att roa er med!) eftersom någon bestämt att man inte sänder OS varje dag!) Vad man inte får glömma är ÅNGESTEN (fast lite ångest är bara mysigt, ungefär som smärta, den behövs för att man ska känna att man ordentligt lever!) över att nästa dag är : Måndag! (en dag av ondska, punkt slut end of story!) Sen gör man ett lite ologiskt hopp där man först (för att bevisa att tisdag inte är den most meningslösa dagen) tar onsdag (=YAY, halva veckan har gått! Snart helg igen!) Alltså är tisdagen dagen före dagen som markerar att helgen snart kommer! ALLTSÅ inte meningslös!). Sen vore allt frid och fröjd och fredag (vad kan man säga om fredag? Fredag är fredag och det är bara najs!)om det inte vore för den most meningslösa dagen TORSDAG! Torsdagar fyller ABSOLUT INGEN FUNKTION ÖVERHUVUDTAGET! Hela dagen gör bara ingen sens whatsoever!

2010-03-09 @ 14:04:53
Postat av: Redaktör Flemström

Haha jävlar, det där kan mycket möjligt vara den längsta kommentaren ever ;) Annars tycker ja att du snubblar in argumenten i dig själv ;) Om tisdagen inte är meningslös pga att det är dagen före dagen som markerar att helgen snart kommer, hur mycket viktigare är inte torsdagen då? ;P Det är ju liksom dagen före helgen och veckans bästa dag ;P Dessutom är ju torsdag klassiska pannkaksdagen haha ;P Bara det är ju skitviktigt :D

2010-03-09 @ 19:36:27
URL: http://indianbyn.blogg.se/
Postat av: Sigrid

Fast på torsdagar har man behövt gå igenom helahela lååånga veckan!

2010-03-10 @ 18:57:53
Postat av: Markus

Ja, då vet man att helgen är nära, all väntan har börjat få ett slut. Nej håller med flemman, tisdag är helt värdelös!

2010-03-11 @ 19:15:39
Postat av: sabina

är det bara jag som undrar vad det stod på dem andra lapparna?? eller vred ajg till det där själv i min hjärna att det var fler lappar bland löven? jävligt roligt för övrigt! men varför så argt liskom? kan man inte lägga en lapp om "åh vad fina löven är se på dom och titta nogare" budskap.. om man nu är arg så vill jag vara lite osvensk och säga att va fanken sluta var konflikträdd och säg vad du tycker direkt istället! och på tal om hundbajs.. hundbajspåsar är MILJÖVIDRIGT

hellre bajs på trottoarkanten eller en ordentligt återvinningsbar bajspåse=)

2010-03-17 @ 16:14:26
URL: http://detbastalivet.blogg.se/
Postat av: Redaktör Flemström

Haha Bina tyvärr har ja inte sånt monsterminne att ja kommer ihåg vad det stod på dom andra lapparna, men det var typ liknande grejer :) Annars är ja med dig till 100%, skulle göra hela min dag om jag såg en sån lapp :D

2010-03-18 @ 20:34:33
URL: http://indianbyn.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0